ReflectLeer: Aanbod STOP 4-7 en TROS 4-12

Tekst bij deze video

Sprekers: Caroline (kernexpert Education & Development, UCLL) en Leen (coördinator ckg De Schommel)

Stop 4-7 is een trainingsprogramma voor kinderen van 4 tot 7 jaar met gedragsproblemen waarbij de kinderen 10 weken lang 1 dag in de week naar een klasje sociale vaardigheden komen. De ouders volgen een oudertraining 10 weken lang in de namiddag en voor de leerkrachten voorzien we 4 sessies een training waarbij we de theorie van hoe we werken, hoe we omgaan met gedragsproblemen een beetje uiteenzetten en waarbij ze in groep kunnen nadenken over hoe doen we dat dan in de klas. Dat is een beetje het programma. Daar horen ook nog een aantal huisbezoeken en schoolbezoeken bij tijdens de trainingsfase die 10 weken duurt. Daarna gaan we ook nog 3 maanden langs, thuis en op school, om concreet met hun te bekijken wat we tijdens de training ondervonden hebben: wat werkt voor het kind, hoe kun je dat nu in de klas en thuis doen, hoe kun je de veranderingen vasthouden.

Leuvens grondgebied?

Het kan in heel Vlaams-Brabant.

De ouders moeten er wel kunnen voor zorgen dat ze het kind tot bij ons in Leuven krijgen, ze moeten zelf ook 10 weken in de namiddag op donderdag naar de oudertraining komen. Dat is dus best wel een intensief programma. Dus dat is STOP 4-7.

We kregen dan vaak de vraag: “Wat met de kinderen van meer dan 7 jaar en wat met de kinderen waarvan we de ouders niet gemotiveerd krijgen om het intensief programma te kunnen volgen?” Dan hebben we 2 à 3 jaren geleden het TROS 4-12 programma in het leven geroepen waarbij we een beetje een mobiele begeleiding op school doen. Zoals we thuisbegeleiding doen bij ouders binnen de Schommel hebben we een aanbod uitgewerkt voor scholen waarbij we wekelijks op school langsgaan, zonder dat ze naar een klasje komen. Maar we gaan wel wekelijks op school langs voor gesprekken met de leerkracht, voornamelijk om mee te gaan nadenken: het gaat moeilijk in de klas qua gedrag, hoe pakken we het aan? Eén keer in de maand zien we ook het kind om toch wat rond de vaardigheden proberen te oefenen en één keer in de maand is er een huisbezoek.

Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.