Dvd en lespakket ‘Leuven '68’

De documentaire ‘Leuven '68’ vertelt het verhaal van de legendarische studentenprotesten aan de Leuvense universiteiten in 1968. We ontwikkelden een digitaal lespakket met verschillende thema’s en een selectie van fragmenten uit de film.

 • Wat: Dvd en lespakket
 • Voor wie: 3de graad secundair onderwijs
 • Prijs: Gratis

Inhoud

Dvd

Leuven ‘68 toont de belangrijkste momenten uit de woelige jaren tussen 1966 en 1968, zoals de publicatie van het 'mandement' van de bisschoppen, de ondeelbaarheid van de universiteit en de oprichting van een Franstalige universiteit in Louvain-La-Neuve. Je ontdekt in de documentaire ook parallellen met andere internationale studentenprotesten, zoals die van Amerika, Frankrijk en Mexico.

De film duurt 70 minuten.

Digitaal lespakket

Aan de hand van verschillende thema’s onderzoeken de leerlingen historische en actuele aspecten van de studentenprotesten in Leuven. Het lessenpakket is opgebouwd uit vier thema’s:

 1. Omgaan met bronnen
 2. (Jongeren) cultuur in de jaren '60
 3. Een politieke samenleving
 4. Leuven '68 actueel

Als leerkracht kies je zelf op welke aspecten je inzoomt en hoeveel lessen je eraan besteedt. Naast historische aspecten, komen ook actuele thema’s aan bod. Zo kan je het ook in andere lessen dan de les geschiedenis gebruiken.

Interesse?

 • De dvd kan je online aanvragen:

  Vraag dvd aan

 • Het lespakket kan je downloaden:
Downloads
Lespakket Leuven 68(pdf, 2.25 MB)

Heb je een vraag?

Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 22 89

Mail ons

erfgoedcel@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.